Volg Ons:
IT-Zaken

Tips tegen cyberdreigingen

6 juli 2023 10:30
Cybersecurity
Onbezorgd Ondernemen
...

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel cyberdreigingen waartegen bedrijven zich zouden moeten wapenen. Niet alleen simpele phishingmails of malware, maar ook man-in-the-middle-aanvallen en SQL-injecties behoren tot de serieuze dreigingen waar bedrijven mee te maken kunnen krijgen. Het beveiligen van je bedrijf is dus ontzettend belangrijk. Als je meer wilt weten over de bedreigingen, lees dan ons blog over de verschillende cyberdreigingen die er zijn. In dit blog geven we je een aantal simpele tips om de beveiliging van je bedrijf direct te verbeteren.

Gebruik sterke wachtwoorden en een wachtwoordmanager

Een van de meest effectieve manieren om accounts en systemen goed te beveiligen, is door het gebruik van individuele sterke wachtwoorden. Dit bereik je door een combinatie te gebruiken van letters, cijfers en symbolen in een wachtwoord van minimaal 12 tekens. Sterke wachtwoorden zijn namelijk moeilijker te kraken door hackers en cybercriminelen.

Echter, het gebruik van sterke wachtwoorden kan het steeds lastiger maken om ze te onthouden. Hier kan een wachtwoordmanager van pas komen. Met een wachtwoordmanager kun je al je wachtwoorden veilig opslaan, waardoor je slechts één wachtwoord hoeft te onthouden

Update je software en besturingssystemen

De meest voorkomende fout die zowel bedrijven als particulieren maken, is het nalaten van het updaten van besturingssystemen en software. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit voor hun producten, vaak met belangrijke beveiligingspatches om bekende kwetsbaarheden te dichten.

Als je dus jouw software niet bijwerkt, blijven er mogelijkheden voor hackers om eerder ontdekte beveiligingslekken te misbruiken en toegang te krijgen tot jouw bedrijfssystemen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een cyberaanval

Check altijd de afzender van een e-mail

Het gebeurt vaak genoeg: je ontvangt een e-mail waarin wordt gevraagd om onmiddellijk geld over te maken naar een bekende of naar de bank. Grote kans dat dit een phishingmail is. Phishingmails worden verstuurd door criminelen met als doel betaalgegevens of persoonlijke informatie te stelen.

De beste manier om te controleren of een e-mail nep is, is door het e-mailadres van de afzender te bekijken. Let op details zoals dubbele tekens, een vaag klinkende domeinnaam of een buitenlands domein. Hieronder staat een voorbeeld van hoe zo'n phishing-afzender eruit kan zien.

Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi netwerken

Als laatste tip willen we benadrukken dat het gebruik van openbare Wi-Fi netwerken ten zeerste af te raden is. Deze netwerken zijn vaak slecht of helemaal niet beveiligd, waardoor het voor hackers gemakkelijk wordt om via deze kanalen laptops of telefoons binnen te dringen en gegevens te stelen. Dit opent de deur naar man-in-the-middle-aanvallen, waarbij hackers berichten en documenten tussen een apparaat en het Wi-Fi-netwerk kunnen onderscheppen.

Begin nu met beveiligen

Samenvattend kunnen we stellen dat een goede beveiliging begint met actie en onderhoud. Hoewel het aanvankelijk wat tijd kan kosten om alles goed in te stellen, zul je er daarna nauwelijks meer omkijken naar hebben. Natuurlijk zul je af en toe nog updates moeten installeren, maar over het algemeen kun je 's nachts gerust slapen, wetende dat al je gegevens veilig zijn.

Terug