Volg Ons:
IT-Zaken

Outsourcing? Hoe zit dat?

27 november 2023 10:14
Servicedesk
...

Outsourcing houdt in dat je bepaalde werkzaamheden binnen je bedrijf uitbesteedt aan een ander bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld foto’s laat maken voor je website, besteed je dit uit aan een professionele fotograaf. Op dezelfde manier kan het voorkomen dat je de IT van je bedrijf uitbesteedt aan een IT-bedrijf. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee.

Personeelsprobleem

Allereerst lost het outsourcen van de IT het personeelsprobleem binnen het bedrijf op. We hoeven je niet uit te leggen dat het vinden van geschikt personeel voor je onderneming op dit moment erg lastig is, vooral als het gaat om IT'ers. Het aanbod van geschikt IT-personeel is beperkt, waardoor het vinden van personeel al snel een kostbaar proces kan worden. Bij IT-Zaken hebben we hiervoor een oplossing gevonden. In samenwerking met de IT-Academie leiden we personeel op en zetten we ze in als servicedeskmedewerker bij onze klanten. Op deze manier nemen we de kosten voor het vinden en opleiden van personeel uit handen en bieden we direct geschikt personeel aan. Dit is slechts een voorbeeld van hoe wij omgaan met het personeelstekort, maar er zijn binnen de IT-markt nog meer oplossingen te vinden. Oriënteer je dus goed!

Kostenbeheersing

De verantwoordelijkheid voor het vinden van personeel bij een externe partij leggen, brengt nog een groot voordeel met zich mee: kostenbesparing. Een IT-partij zal namelijk, door het opstellen van een overeenkomst met jouw bedrijf, de kosten voor het aannemen en opleiden van het personeel op zich nemen en jou (in de meeste gevallen) een vast bedrag per maand factureren voor het personeel. Zo kun je de kosten voor je servicedesk goed beheersen en eenvoudig opschalen indien nodig. Bovendien leg je in dit geval ook de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het personeel bij de IT-partij, waardoor de bedrijfsrisico’s voor jou als ondernemer aanzienlijk lager worden.

Schaalbaarheid

Naast het verkleinen van de bedrijfsrisico's brengt het outsourcen nog een ander groot voordeel met zich mee. Wanneer je de ambitie hebt om je onderneming te laten groeien, is het belangrijk dat de IT hier ook op voorbereid is. Door de IT te outsourcen, zorgt jouw IT-partij ervoor dat de IT schaalbaar wordt. Zij zorgen voor voldoende capaciteit op de servicedesk, adviseren en faciliteren in software en hardware, en staan klaar om nieuwe medewerkers wegwijs te maken binnen de IT-infrastructuur van het bedrijf. Wanneer nieuwe medewerkers hun intrede doen binnen het bedrijf, zorgt de IT-partij ervoor dat zij snel aan de slag kunnen. Zo wordt de IT schaalbaar.

Expertise

Door de IT te outsourcen kun je binnen je organisatie en bij jezelf veel meer rust creëren. Je legt namelijk de verantwoordelijkheid bij een externe partij. Wanneer je een goede partij kiest met veel expertise, kun je ervan uitgaan dat deze partij ervoor zorgt dat de IT goed blijft functioneren. Het is daarnaast erg belangrijk om goede afspraken te maken met je IT-partij. Denk bijvoorbeeld aan te behalen KPI’s, hoe de IT-partij haar activiteiten aan jou rapporteert en hoe ze communiceren met betrekking tot de voortgang van bepaalde projecten of veranderingen binnen jouw omgeving. Niet alleen dat, maar denkt de IT-partij ook met je mee op het gebied van toekomstige investeringen en ontwikkelingen binnen je bedrijf en de IT-branche? Binnen de IT betekent stilstand namelijk achteruitgang en is het daarom erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zorg er dus voor dat je met al deze punten goede afspraken maakt met je IT-partij.

Onbezorgd ondernemen

Dit geeft je de mogelijkheid om te focussen op de kernactiviteiten zonder gestoord te worden door personeel met vragen of klachten, en zonder de angst dat het bedrijf stil komt te liggen. Hierbij is het dus erg belangrijk dat je een IT-partij kiest die kan voldoen aan jouw behoeften. Kies dus niet zomaar blind een partij uit. Vergelijk verschillende partijen en vraag naar hun expertises, portfolio en certificeringen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt en er blind op kunt vertrouwen dat jouw IT goed beheerd wordt.

Terug