Volg Ons:
IT-Zaken

Consumenten maken zich zorgen over veiligheid en privacy

7 juli 2023 16:12
Cybersecurity
Onbezorgd Ondernemen
...

In een wereld die steeds meer digitaal wordt, zowel in het privéleven als op het werk, maken Nederlandse consumenten steeds vaker gebruik van digitale technologieën. Toch blijven de zorgen over cyberveiligheid en privacy onverminderd hoog.

Of het nu gaat om online bankieren, het bestellen van eten, het luisteren naar muziek of het streamen van films, het dagelijkse leven van consumenten speelt zich steeds meer digitaal af. De opkomst van technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) leidt tot een steeds diepere integratie tussen mens en digitale technologie. Ondanks dit alles hebben Nederlanders grote zorgen over hun digitale veiligheid.

Paradoxale relatie met technologie

De resultaten van de EY Future Consumer Index laten zien dat consumenten een paradoxale relatie hebben met nieuwe technologie├źn. Ze erkennen de waarde ervan als hulpmiddel en kunnen er zelfs sterk van afhankelijk worden. Maar tegelijkertijd groeien de zorgen over de risico's.

Uit het onderzoek blijkt dat 64% van de ondervraagden gebruikmaakt van videostreamingdiensten, terwijl 52% de afgelopen maanden naar audio heeft geluisterd, 80% digitaal heeft gebankierd en 42% via video contact heeft gehad met vrienden en familie. Tegelijkertijd maken consumenten zich steeds meer zorgen over identiteitsdiefstal, datalekken, virussen en misbruik van priv├ęgegevens. Deze zorgen nemen zelfs toe.

Bereidheid om gegevens te delen

Toch groeit ook de bereidheid om gegevens digitaal te delen. Voor gepersonaliseerde aanbiedingen, suggesties voor goedkopere alternatieven en een betere persoonlijke ervaring zetten consumenten hun zorgen steeds vaker opzij.

Volgens de EY Future Consumer Index kiest 56% van de Nederlandse consumenten ervoor om gegevens te delen met merken waarmee ze een geschiedenis hebben, om zo gepersonaliseerde aanbiedingen te ontvangen. Daarnaast is 45% bereid om gegevens te delen voor een volledig op maat gemaakte online-ervaring. Maar liefst 54% verkiest gepersonaliseerde aanbevelingen boven goedkopere alternatieven, in ruil voor hun gegevens.

Digitale technologie op de werkvloer

Ook op de werkvloer wordt digitale technologie steeds meer geïntegreerd, tot tevredenheid van werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de werknemers aangeeft dat geautomatiseerde taken hen meer ruimte geven om zich te richten op hoogwaardiger werk. Een vergelijkbaar percentage verwacht dat hun werk gemakkelijker zal worden door de toenemende technologie op de werkvloer. Bovendien geeft 49% aan meer te willen leren over nieuwe technologieën en hoe deze toe te passen in hun werk via trainingen en opleidingen.

Vertrouw op IT-Zaken

Bij IT-Zaken begrijpen we deze zorgen en uitdagingen waar consumenten en werknemers mee te maken hebben. We staan klaar om hen te ondersteunen bij het waarborgen van veiligheid en privacy in een steeds digitalere wereld. Met onze expertise en toewijding bieden we op maat gemaakte oplossingen voor ICT-beveiliging en privacybescherming. Vertrouw op IT-Zaken als jouw betrouwbare partner in deze snel veranderende digitale omgeving!

Terug