Volg Ons:
IT-Zaken

Tips tegen cyberdreigingen

6 juli 2023 10:30
Cybersecurity
Onbezorgd Ondernemen
...

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel cyberdreigingen waar bedrijven zich tegen zouden moeten wapenen. Niet alleen simpele phishingmails of malware, maar ook man-in-the-middle-aanvallen en SQL-injecties behoren tot de serieuze dreigingen waar bedrijven mee te maken krijgen. Het beveiligen van je bedrijf is dus ontzettend belangrijk. Als je meer wil weten over de bedreigingen, lees je ons blog over welke verschillende cyberdreigingen er zijn, maar in dit blog geven we je een aantal simpele tips om de beveiliging van je bedrijf direct te kunnen verbeteren.

GEBRUIK STERKE WACHTWOORDEN EN EEN WACHTWOORDMANAGER

Een van de meest makkelijk manieren om accounts en systemen goed te beveiligen is door het gebruik van individuele sterke wachtwoorden. Dit doe je door het gebruiken van letters, cijfers, symbolen in een wachtwoord van minimaal 12 tekens. Immers zijn wachtwoorden hierdoor moeilijker te kraken door hackers en cybercriminelen.

Doordat je sterke wachtwoorden gebruikt, wordt het wel steeds lastiger deze te onthouden. Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen, doordat je in zo’n manager al je wachtwoorden veilig kan opslaan zodat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden.

UPDATE JE SOFTWARE EN BESTURINGSSYSTEMEN

De vaakst voorkomende fout die bedrijven en particulieren maken, is het niet updaten van besturingssystemen en software. Ontwikkelaars brengen updates uit voor hun producten omdat deze in de meeste gevallen belangrijke beveiligingsupdates meebrengen, waarmee bekende gaten in de beveiliging gedicht worden.

Als je dus je producten niet update, blijft het voor hackers mogelijk om een eerder ontdekte fout in de beveiliging te exploiteren en zo uw bedrijf binnen te dringen. Uiteindelijk kan dit dus resulteren in een cyberaanval.

CHECK ALTIJD DE AFZENDER VAN EEN E-MAIL

Het gebeurd vaak genoeg; je krijgt een e-mail met de vraag of je geld over wil maken naar een bekende of de bank en dat moet nu! Grote kans dat dit een phishingmail is. Phishingmails zijn mails die worden gestuurd door criminelen om zo betaalgegevens of persoonlijke informatie buit te maken.

De beste manier om te checken of een mail nep is, is door te kijken of het e-mailadres van de afzender er geloofwaardig uit ziet. Let hierbij op details zoals dubbel gebruikte tekens, een hele nietszeggende domeinnaam of een domeinnaam uit het buitenland. Zie hieronder een voorbeeld van hoe zo’n phishing-afzender eruit kan zien.

VERMIJD HET GEBRUIK VAN OPENBARE WI-FI NETWERKEN

Als laatste tip kunnen we je meegeven dat het gebruik van openbare Wi-Fi netwerken ten zeerste is af te raden. Omdat openbare Wi-Fi netwerken vaak slecht of niet beveiligd zijn, is het voor hackers kinderlijk eenvoudig om via dat netwerk een laptop of telefoon te infiltreren en zo gegevens te stelen. Er kan op die manier een man-in-the-middle-aanval plaatsvinden, waarin een hacker berichten en documenten verkeer tussen een apparaat en het Wi-Fi-netwerk kan onderscheppen.

BEGIN NU MET BEVEILIGEN

Samenvattend komt het er op neer dat goede beveiliging een kwestie is van beginnen en bijhouden. Het kost even wat tijd om alles goed in te stellen, maar als dit eenmaal gedaan is heb je er nauwelijks omkijken meer naar. Tuurlijk zal je af en toe nog een update hier en daar moeten installeren, maar verder kun je ’s nachts rustig slapen, wetende dat alle gegevens veilig zijn.

Terug