Volg Ons:
IT-Zaken

Microsoft verwijderd accounts tegen de regels in

2 april 2024 11:56
Onbezorgd Ondernemen
Trends & Ontwikkelingen
...

Microsoft blijft gebruikers zonder pardon permanent uitsluiten, ondanks de nieuwe regels die vanuit de EU zijn opgesteld. Dit blijkt uit een nieuwsartikel van RTL Nieuws. Zowel particuliere als zakelijke gebruikers kunnen zonder enige uitleg plotseling geen toegang meer krijgen tot hun belangrijke bestanden in onder andere Outlook, OneDrive en SharePoint.

Waarom verwijderd Microsoft een account?

In 2022 meldde RTL Nieuws al dat Microsoft de afgelopen jaren honderden mensen zonder enige uitleg uit hun account heeft verwijderd. Nu in 2024, 2 jaar later, heeft Microsoft zich op dit gebied nog steeds niet verbeterd. Slachtoffers verliezen allerlei gegevens en tasten in het duister over de reden hiervoor. Vaak wordt de reden pas duidelijk wanneer ze juridische stappen ondernemen. Microsoft zegt hier zelf over dat de gebruiker hun servicevoorwaarden overtreden zou hebben, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet het geval te zijn.

Microsoft lapt de regels aan hun laars

Sinds 17 februari zijn de regels van de Verordening Digitale Diensten (beter bekend als de DSA, Digital Services Act) van kracht. Deze regels vereisen dat techbedrijven zoals Microsoft een heldere en specifieke redenering geven waarom een account wordt verwijderd.

Paddy Leerssen, onderzoeker en DSA-expert aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in gesprek met RTL Nieuws dat Microsoft de DSA overtreedt door simpelweg te verwijzen naar de gedragscode, zonder concreet aan te geven waarom een account wordt verwijderd. Dit gebrek aan duidelijkheid en specificiteit vormt een schending van de DSA volgens hem.

Ook privacyregels worden overtreden door Microsoft

Niet alleen negeert Microsoft de DSA-wetgeving, maar het Amerikaanse bedrijf schendt ook privacyregels. Er zijn gevallen bekend van gebruikers wiens account is verwijderd omdat Microsoft heeft gedetecteerd dat de gebruiker foto's en video's met kinderporno op het account heeft geüpload. Uit diverse rechtszaken blijkt echter dat deze beschuldigingen ongegrond zijn.

Wat kun je doen?

Een goede back-up is naar onze mening een must voor iedere onderneming. Er is weinig wat je kan doen op het moment dat Microsoft voor jouw onderneming besluit dat je geen toegang meer hebt tot je bedrijfsdocumenten en gegevens. 

Het belangrijkste advies dat wij kunnen geven is om je bestanden niet op slechts één locatie op te slaan, maar op meerdere locaties. Zorg ervoor dat je verschillende automatische back-ups hebt ingesteld, zodat al je documenten veilig worden bewaard zonder dat je hier zelf actie voor hoeft te ondernemen. Dit kan zowel lokaal als in een online omgeving zijn.

Het is ook goed om te beseffen dat zelfs het opslaan van je bestanden bij Microsoft niet volledig waterdicht en veilig is. Het is daarom verstandig om te overwegen of je je belangrijke documenten en gegevens bij zo'n techgigant als Microsoft wilt opslaan. Er bestaan diverse alternatieven om je bestanden veilig in de cloud op te slaan, zonder dat je gebonden bent aan een grote speler zoals Microsoft.

Bij IT-Zaken voorzien we je graag van advies wat het beste past bij jouw organisatie. Wil je er zeker van zijn dat al je bedrijfsdocumenten 100% veilig zijn? Neem dan contact op, we helpen je graag! 

Terug