Volg Ons:
IT-Zaken

Outsourcing? Hoe zit dat?

27 november 2023 10:14
Servicedesk
...

Outsourcing houdt in dat je bepaalde werkzaamheden binnen je bedrijf uitbesteed aan een ander bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld foto’s laat maken voor je website, besteed je dit uit aan een professionele fotograaf. Zo kan het ook dus zijn dat je de IT van je bedrijf uitbesteed aan een IT-bedrijf. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee.

Personeelsprobleem

Allereerst lost je door het outsourcen van de IT het personeelsprobleem binnen het bedrijf op. We hoeven het je niet uit te leggen, maar het vinden van geschikt personeel voor je onderneming is om dit moment erg lastig. Dit geldt ook voor IT’ers. Het aanbod in geschikt IT-personeel is klein en vandaar dat het al snel een erg duur proces kan worden om geschikt personeel te vinden. Bij IT-Zaken hebben we hier een oplossing voor gevonden, namelijk door in samenwerking met de IT-Academie personeel op te leiden en in te zetten bij onze klanten als servicedeskmedewerker. We nemen daarmee de kosten voor het vinden en opleiden van personeel bij je weg, je krijgt direct geschikt personeel aangeboden. Dit is dan ons eigen voorbeeld van hoe wij omgaan met het personeelstekort, maar er zijn binnen de IT-markt nog meer oplossingen te vinden. Oriënteer je dus goed!

Kostenbeheersing

De verantwoordelijkheid voor het vinden van personeel leggen bij een externe partij brengt nog een groot voordeel met zich mee, kostenbesparing. Een IT-partij zal namelijk, door het opstellen van een overeenkomst met jouw bedrijf, de kosten voor het aannemen en opleiden van het personeel op zich nemen en jou (in de meeste gevallen) een vast bedrag per maand factureren voor het personeel. Zo kun je de kosten voor je servicedesk goed beheersen en makkelijk opschalen indien nodig. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het personeel leg je in dit geval ook bij de IT-partij, dus de bedrijfsrisico’s worden daarmee voor jou als ondernemer ook aanzienlijk lager.

Schaalbaarheid

Naast dat de bedrijfsrisico’s verkleind worden, brengt het outsourcen nog een ander groot voordeel met zich mee. Wanneer je de ambitie hebt om je onderneming te laten groeien, is het belangrijk dat de IT hier ook op voorbereid is. Door de IT te outsourcen, zorgt jouw IT-partij ervoor dat de IT schaalbaar wordt. Zij zorgen voor voldoende capaciteit op de servicedesk, adviseren en faciliteren in software en hardware en staan klaar om nieuwe medewerkers wegwijs te maken binnen de IT-infrastructuur van het bedrijf. Wanneer nieuwe medewerkers hun intreden doen binnen het bedrijf, zorgt de IT-partij ervoor dat deze nieuwe medewerkers snel aan de slag kunnen. Zo wordt de IT schaalbaar.

Expertise

Door de IT te outsourcen kun je binnen je organisatie en bij jezelf veel meer rust creëren. Je legt namelijk de verantwoordelijkheid bij een externe partij. Wanneer je een goede partij kiest met veel expertise, kunt je er vanuit gaan dat deze partij er voor zorgt dat de IT goed blijft functioneren. Het is daarnaast erg belangrijk om goede afspraken te maken met je IT-partij. Denk bijvoorbeeld aan te behalen KPI’s, hoe de IT-partij haar activiteiten aan jou rapporteert en hoe ze communiceren met betrekking tot de voortgang van sommige projecten of veranderingen binnen jouw omgeving. Niet alleen dat, maar denkt de IT-partij ook met je mee op het gebied van toekomstige investeringen en ontwikkelingen binnen je bedrijf en de IT-branche? Binnen de IT betekent stilstand namelijk achteruitgang en is het daarom erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zorg er dus voor dat je met al deze punten goede afspraken maakt met je IT-partij.

Onbezorgd ondernemen

Dit geeft je de mogelijkheid om te focussen op de kernactiviteiten zonder dat je hierin gestoord wordt door personeel met vragen of klachten en zonder de angst dat het bedrijf stil komt te liggen. Hierbij is het dus erg belang dat je een IT-partij kiest die kan voldoen aan jouw behoeften, kies dus niet zomaar blind een partij uit. Vergelijk verschillende partijen en vraag naar hun expertises, portfolio en certificeringen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt en er blind op kan vertrouwen dan jouw IT goed beheerd wordt.

Terug