Volg Ons:
IT-Zaken

Onze 5 IT-voorspellingen voor 2024

9 januari 2024 10:54
Trends & Ontwikkelingen
...

Dat de ontwikkeling van IT razendsnel kan gaan, hebben we in 2023 goed kunnen zien. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI) en machine learning, de nieuwe regels tegen Big Tech vanuit de EU en de toenemende focus op cybersecurity. Dit zijn slechts een aantal de ontwikkelingen die we hebben gezien in 2023.

2024 beloofd dus wederom een belangrijk jaar te worden op het gebied van de ontwikkelingen binnen de IT-branche. Wij doen alvast 5 voorspellingen, waarvan wij verwachten dat dit impact gaat hebben op jouw organisatie.

1 - A.I. groeit exponentieel

We hebben vorig jaar al kunnen zien dat A.I. zich ontzettend snel ontwikkeld. Als je kijkt naar het verschil tussen begin 2023 en eind 2023, dan is dat verschil op z’n zachts gezegd immens te noemen. Wij verwachten dat A.I. zich razendsnel zal blijven ontwikkelen komend jaar. A.I. zal slimmer worden en zal steeds meer omarmd worden door organisatie en bedrijven. De EU zal ook steeds strenger gaan kijken naar hoe A.I. zich ontwikkeld en snel willen komen met regels om de invloed van A.I. te kunnen controleren. Kortom, ook binnen jouw bedrijf zal je binnenkort geconfronteerd worden met A.I., voor zover dat nog niet gebeurd is.

2. De servicedesk wordt alsmaar belangrijker

De servicedesk zal binnen veel bedrijven een grotere rol gaan spelen. Dankzij de steeds verdergaande digitalisering, mede dankzij de ontwikkeling van A.I., wordt het steeds complexer om grote IT-omgevingen zelf te blijven beheren. Vandaar dat het voor bedrijven steeds aantrekkelijker wordt om een servicedesk in SPOC (Single Point Of Contact) vorm te implementeren binnen de organisatie. Dit verbeterd de productiviteit van medewerkers en zorgt ervoor dat de complexe omgevingen gecentraliseerd kunnen worden.

3. NIS-2 gaat komen dit jaar

De NIS-2 klok tikt verder richting zijn eind. Eind van 2024 worden de nieuwe regels op het gebied van beveiliging verwacht vanuit de EU. De kans is groot dat jouw organisatie ook zal moeten voldoen aan de nieuwe eisen. De richtlijn legt minimale beveiligingseisen en een meldingsplicht vast voor bedrijven, organisatie en instanties en de lidstaten van de EU zijn verplicht om de naleving te controleren. Uiteindelijk is het doel om de algehele cyberweerbaarheid van de bedrijven binnen Europa fors te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst.

4. De gevaren van A.I. op securitygebied

Hoewel er een hoop positieve punten aan de ontwikkeling van A.I. zit, zijn er ook een hoop zorgen, zeker op het gebied van security. Wat als een hacker jou straks met behulp van A.I. kan phishing per mail of telefonisch? Wat als ze de stem van jouw baas kunnen reproduceren en zo ervoor kunnen zorgen dat jij wél op dat ene linkje klikt. Dit zijn serieuze gevaren waar we in de komende tijd rekening zouden moeten houden.

5. De cloud komt onder druk te staan

Dankzij de nieuwe regels vanuit de EU is Big Tech steeds meer onder een vergrootglas komen te liggen. Wat doen bedrijven als Apple, Meta en Microsoft met de gegevens die ze van ons verzamelen? En hoe veilig zijn de documenten eigenlijk die we bij hun in de cloud opslaan? Onze verwachting is dat het aantal bedrijven dat werkt in de cloud niet zo zeer zal krimpen, maar dat er wel meer vraagtekens gezet zullen gaan worden door bedrijven bij de positieve en negatieve kanten van het werken in de cloud.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de cloud? Beluister dan zeker onze podcast!

2024 wordt een spannend jaar vol ontwikkelingen

Dit zijn wat ons betreft de 5 ontwikkelingen die je als ondernemer komend jaar in de gaten moeten houden. Ben jij het met ons eens, of heb je juist nog een andere trend die volgens jou komend jaar grote impact gaat hebben? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@it-zaken.com!

Terug