Volg Ons:
IT-Zaken

Onze 5 IT-voorspellingen voor 2024

9 januari 2024 10:54
Trends & Ontwikkelingen
...

Dat de ontwikkeling van IT razendsnel kan gaan, hebben we in 2023 goed kunnen zien. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie (AI) en machine learning, de nieuwe regels tegen Big Tech vanuit de EU en de toenemende focus op cybersecurity. Dit zijn slechts enkele van de ontwikkelingen die we hebben gezien in 2023.

2024 belooft dus wederom een belangrijk jaar te worden op het gebied van de ontwikkelingen binnen de IT-branche. Wij doen alvast 5 voorspellingen waarvan wij verwachten dat ze impact zullen hebben op jouw organisatie.

1 - A.I. groeit exponentieel

We hebben vorig jaar al kunnen zien dat AI zich ontzettend snel ontwikkelt. Als je kijkt naar het verschil tussen begin 2023 en eind 2023, dan is dat verschil op zijn zachtst gezegd immens te noemen. Wij verwachten dat AI zich razendsnel zal blijven ontwikkelen komend jaar. AI zal slimmer worden en steeds meer omarmd worden door organisaties en bedrijven. De EU zal ook steeds strenger gaan kijken naar de ontwikkeling van AI en snel met regels willen komen om de invloed van AI te kunnen controleren. Kortom, ook binnen jouw bedrijf zul je binnenkort geconfronteerd worden met AI, voor zover dat nog niet is gebeurd.

2. De servicedesk wordt alsmaar belangrijker

De servicedesk zal binnen veel bedrijven een grotere rol gaan spelen. Dankzij de voortschrijdende digitalisering, mede dankzij de ontwikkeling van AI, wordt het steeds complexer om grote IT-omgevingen zelf te blijven beheren. Daarom wordt het voor bedrijven steeds aantrekkelijker om een servicedesk in de vorm van een Single Point Of Contact (SPOC) te implementeren binnen de organisatie. Dit verbetert de productiviteit van medewerkers en zorgt ervoor dat complexe omgevingen gecentraliseerd kunnen worden.

3. NIS-2 gaat komen dit jaar

Het invoer van de NIS-2 richtlijn nadert snel, met verwachte nieuwe regels op het gebied van beveiliging vanuit de EU tegen het einde van 2024. De kans is groot dat jouw organisatie ook zal moeten voldoen aan deze nieuwe eisen. De richtlijn stelt minimale beveiligingseisen en legt een meldingsplicht vast voor bedrijven, organisaties en instanties, terwijl de lidstaten van de EU verplicht zijn om de naleving te controleren. Het uiteindelijke doel is om de algehele cyberweerbaarheid van bedrijven binnen Europa aanzienlijk te verbeteren en hen voor te bereiden op de toekomst.

4. De gevaren van A.I. op securitygebied

Hoewel er veel positieve punten aan de ontwikkeling van A.I. zijn, bestaan er ook veel zorgen, met name op het gebied van beveiliging. Wat als een hacker jouw straks met behulp van A.I. kan phishing per mail of telefonisch? Wat als ze de stem van jouw baas kunnen reproduceren en zo ervoor kunnen zorgen dat jij toch op dat ene linkje klikt. Dit zijn serieuze gevaren waar we in de komende tijd rekening mee moeten houden.

5. De cloud komt onder druk te staan

Dankzij de nieuwe regels vanuit de EU is Big Tech steeds meer onder een vergrootglas komen te liggen. Wat doen bedrijven als Apple, Meta (of Facebook) en Microsoft met de gegevens die ze van ons verzamelen? En hoe veilig zijn de documenten eigenlijk die we bij hen in de cloud opslaan? Onze verwachting is dat het aantal bedrijven dat werkt in de cloud niet zozeer zal krimpen, maar dat er wel meer vraagtekens zullen worden gezet bij de positieve en negatieve aspecten van het werken in de cloud.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de cloud? Beluister dan zeker onze podcast!

2024 wordt een spannend jaar vol ontwikkelingen

Dit zijn wat ons betreft de 5 ontwikkelingen die je als ondernemer komend jaar in de gaten moeten houden. Ben jij het met ons eens, of heb je juist nog een andere trend die volgens jou komend jaar grote impact gaat hebben? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@it-zaken.com!

Terug