Volg Ons:
IT-Zaken

Windows 10 stopt! Dit kun je doen.

15 februari 2024 10:21
Onbezorgd Ondernemen
Trends & Ontwikkelingen
...

Miljoenen PC's met Windows 10 dreigen volgend jaar op de vuilnisbelt te belanden. Microsoft heeft namelijk bekend gemaakt wanneer het bedrijft stopt met de ondersteuning voor Windows 10. In dit blogbericht vertellen we je over de laatste ontwikkelingen en wat je kunt doen zodat je wellicht nog geen afscheid hoeft te nemen van je laptop of PC. 

Ondersteuning eindigt voor miljoenen computers

14 oktober 2025 zal bekend staan als de sterfdatum van Windows 10. Vanaf die datum zullen er namelijk geen reguliere beveiligingsupdates, bugfixes en technische ondersteuning geboden worden voor computers die op dit moment gebruik maken van het besturingssysteem. Dat is een groot probleem voor bedrijven met verouderde hardware. 

Wanneer computers namelijk geen updates meer krijgen, ben je als bedrijf enorm kwetsbaar voor niet alleen cyberaanvallen, maar ook op falen van het apparaat zelf. Onderzoeksbureau Canalys denkt dat zo'n 240 miljoen pc's onbruikbaar gaan worden en richtig de vuilnisbak mogen. Grote kans dat er dus binnen jouw organisatie ook computers zijn die hier onder vallen. 

Wat kun je doen?

Er zijn in dit geval een aantal opties die je kunt nemen wanneer je nu nog gebruik maakt van Windows 10. Allereerst zou je moeten checken of jouw device geschikt is voor upgrade naar Windows 11. In dat geval kun je je oude device gewoon behouden en hoef je geen nieuw apparaat aan te schaffen. 

Je kunt ook kijken of je het device kunt omzetten naar een nieuw besturingssysteem zoals ChromeOS Flex of Linux. Dit is niet de meest ideale situatie aangezien veel bedrijven werken met het totale zakelijke pakket van Microsoft, maar het zou wel een optie zijn om niet het apparaat weg te hoeven doen. 

Mochten beide van deze twee mogelijkheden niet baten, dan is ons advies om toch het oude device te vervangen met een nieuwe. Je hebt natuurlijk nog wel even de tijd voordat de apparaten niet meer te gebruiken zijn, maar het is toch goed hier al over na te denken voor de toekomst. 

Wil je graag dat we met je mee kijken wat je kunt doen met jouw Windows 10 device? Neem dan contact op met IT-Zaken. 

Bron: Bright.nl

Terug