Volg Ons:
IT-Zaken

3 Beveiligingstips voor ondernemers tijdens de donkere wintermaanden

17 oktober 2023 13:59
Cybersecurity
Onbezorgd Ondernemen
...

De wintermaanden brengen traditiegetrouw een verhoogd risico met zich mee als het gaat om bedrijfsbeveiliging. De dagen zijn korter en donkerder wat betere omstandigheden biedt voor inbraken, feestdagen en vakanties leiden tot minder bewustzijn onder het personeel en de toename van online winkelgedrag maakt mensen gevoeliger voor phishingaanvallen.

Het belang van digitale beveiliging voor bedrijven is in de aankomende periode dus belangrijker dan ooit. Vandaar dat we je in dit blog 3 praktische tips geven over hoe jij direct de beveiliging van jouw onderneming kan verhogen, zodat je de risico’s minimaliseert.

1. Installeer en onderhoud je bewakingscamera’s

Heb je op dit moment nog geen camera installatie binnen jouw bedrijfspand? Dan is dit hét moment om je hierover te laten informeren. Camerabeveiliging legt niet alleen vast wat er in en rondom jouw bedrijfspand gebeurt, het schrikt ook nog eens criminelen af om een inbraak in jouw bedrijfspand te plegen. Doen ze dit toch, dan heb jij in ieder geval een concreet spoor waar je de daders via kan traceren.

Ben je al wel in het bezig van een camerasysteem? Vergeet deze dan niet regelmatig te updaten! Het laatste wat je wil is dat wanneer er zich verdachte activiteiten voordoen rondom jouw bedrijfspand, dat je de beelden niet kunt terug zien vanwege verouderde software. Ook kunnen hackers gemakkelijker toegang verkrijgen tot jouw camerasysteem wanneer je deze niet update. Wees hier dus ook zeker alert op.

Ohja, en maak je bewakingscamera’s ook regelmatig schoon, zodat je verdachte praktijken scherp in beeld houdt. ;-)

2. Train het bewustzijn van medewerkers

Wist je dat 90% van de cyberincidenten wordt veroorzaakt door een menselijke fout? Dat betekent dus dat het bewustzijn van jouw medewerkers van het grootste belang is. Zeker wanneer de feestdagen en vakanties naderen worden medewerkers van nature minder scherp op bijvoorbeeld phishingmails.

De wintermaanden zijn traditiegetrouw namelijk ook de maanden waarop het aantal online aankopen per persoon stijgt in Nederland, waardoor je gemakkelijker in phishingmails kunt trappen omdat je bijvoorbeeld op een pakketje aan het wachten bent.

Zorg er dus voor dat je personeel bewust is van de gevaren van cybercriminaliteit. Organiseer bijvoorbeeld een cyber-awareness dag waarop je aandacht spendeert aan het onderwerp, of automatiseer nep-phishingmails die je op willekeurige momenten verspreid onder je medewerkers, zodat ze getraind worden phishingmails te herkennen.

3. Maak back-ups

We kunnen het echt niet vaak genoeg zeggen, zorg ervoor dat je altijd back-ups maakt van de meest belangrijke bedrijfsdocumenten. Wanneer er onverhoopt dan toch bijvoorbeeld een medewerker in een phishingmail trapt, betekent dat niet gelijk dat hackers ook gelijk je hele bedrijf stil kunnen leggen.

Maar ook tegen mechanische gebreken ben je weerbaar door het regelmatig maken van back-ups. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je harde schijf crasht waar al je belangrijke bedrijfsbestanden opstaan? Hoe ga je dit aan je klanten en relaties uitleggen?

Zorg ervoor dat je altijd alles op minimaal 2 locaties hebt staan, dus bijvoorbeeld in de Cloud en op een lokale harde schijf. Op die manier verminder je het risico aanzienlijk dat je belangrijke bestanden verliest.  

De beste tip: begin vandaag nog

Morgen kan het al te laat zijn, dus we willen je met klem adviseren om zo snel mogelijk te beginnen met het verbeteren van je beveiliging. Ben je op zoek naar een goede manier om in kaart te brengen waar de kwetsbaarheden binnen jouw bedrijf liggen? IT-Zaken heeft een samenwerking met Be-Prepared waarmee we via de Vulnerability Scan in kaart brengen waar verbeteringen in de beveiliging nodig zijn.

Neem contact op met IT-Zaken om erachter te komen hoe ook jij onbezorgd kan ondernemen deze winter.

Terug