Volg Ons:
IT-Zaken

3 Beveiligingstips voor ondernemers tijdens de donkere wintermaanden

17 oktober 2023 13:59
Cybersecurity
Onbezorgd Ondernemen
...

De wintermaanden brengen traditiegetrouw een verhoogd risico met zich mee als het gaat om bedrijfsbeveiliging. De dagen zijn korter en donkerder, wat betere omstandigheden biedt voor inbraken. Bovendien leiden feestdagen en vakanties tot minder bewustzijn onder het personeel, terwijl de toename van online winkelgedrag mensen gevoeliger maakt voor phishingaanvallen.

Het belang van digitale beveiliging voor bedrijven is in de aankomende periode dus belangrijker dan ooit. Daarom geven we je in dit blog 3 praktische tips over hoe jij direct de beveiliging van jouw onderneming kunt verhogen, zodat je de risico’s minimaliseert.

1. Installeer en onderhoud je bewakingscamera’s

Heb je op dit moment nog geen camerasysteem geïnstalleerd binnen jouw bedrijfspand? Dan is dit hét moment om je hierover te laten informeren. Camerabeveiliging legt niet alleen vast wat er in en rondom jouw bedrijfspand gebeurt, maar schrikt ook nog eens criminelen af om een inbraak te plegen. Mocht er toch een inbraak plaatsvinden, dan heb jij in ieder geval een concreet spoor om de daders te traceren.

Als je al wel een camerasysteem hebt, vergeet dan niet om dit regelmatig te updaten! Het laatste wat je wilt is dat je bij verdachte activiteiten rondom jouw bedrijfspand de beelden niet kunt terugzien vanwege verouderde software. Bovendien kunnen hackers gemakkelijker toegang krijgen tot jouw camerasysteem als je deze niet up-to-date houdt. Wees hier dus zeker alert op.

En vergeet niet om je bewakingscamera’s regelmatig schoon te maken, zodat je verdachte praktijken scherp in beeld houdt. ;-)

2. Train het bewustzijn van medewerkers

Wist je dat 90% van de cyberincidenten wordt veroorzaakt door menselijke fouten? Dat betekent dus dat het bewustzijn van jouw medewerkers van het grootste belang is, vooral als de feestdagen en vakanties naderen, omdat medewerkers van nature minder alert zijn op bijvoorbeeld phishingmails.

Traditioneel gezien zijn de wintermaanden ook de maanden waarin het aantal online aankopen per persoon stijgt in Nederland. Hierdoor is het gemakkelijker om in phishingmails te trappen, bijvoorbeeld omdat je wacht op een pakketje.

Zorg er dus voor dat je personeel zich bewust is van de gevaren van cybercriminaliteit. Organiseer bijvoorbeeld een dag voor cyberbewustzijn, waarop je aandacht besteedt aan dit onderwerp. Je kunt ook nep-phishingmails automatiseren en deze op willekeurige momenten onder je medewerkers verspreiden, zodat ze getraind worden om phishingmails te herkennen.

3. Maak back-ups

We kunnen het echt niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat je altijd back-ups maakt van de belangrijkste bedrijfsdocumenten. Als er onverhoopt een medewerker toch in een phishingmail trapt, betekent dat niet gelijk dat hackers je hele bedrijf kunnen lamleggen.

Maar ook tegen mechanische gebreken ben je weerbaar door regelmatig back-ups te maken. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je harde schijf crasht waar al je belangrijke bedrijfsbestanden opstaan. Hoe ga je dit aan je klanten en relaties uitleggen?

Zorg ervoor dat je altijd alles op minimaal twee locaties hebt staan, bijvoorbeeld in de cloud en op een lokale harde schijf. Op die manier verklein je aanzienlijk het risico dat je belangrijke bestanden verliest.

De beste tip: begin vandaag nog

Morgen kan het al te laat zijn, dus we willen je met klem adviseren om zo snel mogelijk te beginnen met het verbeteren van je beveiliging. Ben je op zoek naar een goede manier om in kaart te brengen waar de kwetsbaarheden binnen jouw bedrijf liggen? IT-Zaken heeft een samenwerking met Be-Prepared waarmee we via de Vulnerability Scan in kaart brengen waar verbeteringen in de beveiliging nodig zijn.

Neem contact op met IT-Zaken om erachter te komen hoe ook jij onbezorgd kunt ondernemen deze winter.

Terug